Wij, de editors van de Psychologies -website.ru, mensen zijn meestal bescheiden en spreken liever niet in de eerste persoon. Maar vandaag, 26 juni, op de dag van het 25-jarig jubileum van Joan Rowling Harry Potter en de stenen van de filosoof, zijn we een beetje bedriegen op onze principes en we praten over een diep persoonlijke houding ten opzichte van de held. De hele editie gaat over hoe Harry Potter ons leven heeft veranderd.

Ik ben even oud als het eerste boek over Harry Potter, en ik ben geboren op de verjaardag van de hoofdrolspeler en was al in de vroege kinderjaren verslaafd aan lezen. Het lijkt erop dat deze feiten voldoende zijn om te begrijpen dat Potterian me gewoon niet kon omzeilen. Dus het gebeurde.

Kennismaking met het verhaal van de “jongen die overleefde” gebeurde op de leeftijd van 7-8 jaar. Toen bracht papa schijven met de eerste twee films over Harry Potter en zette me met hem mee om naar te kijken. Eerlijk gezegd, op dat moment hebben ze me bang gemaakt dan me interessant dan geïnteresseerd. Professor Quirrell met het gezicht van Voldemort aan de achterkant van zijn hoofd en een enorme slang vasilisk met ogen geopende ogen waarschijnlijk niet het meest geschikte gezicht voor basisschoolleerlingen.

Ongeveer een jaar later deed ik een tweede poging om in het universum van Harry Potter te duiken, begon de boeken van Joan Rowling te lezen. En alleen op zo’n meer bewuste leeftijd zou deze culturele laag kunnen evalueren: ze werd doordrenkt met een gedetailleerde uitgewerkte magische wereld, de ontroerende vriendschap van de hoofdpersonen, interessante uitdagingen die voor hen staan. Na het lezen van de zomer werd ik echter alle boeken die toen gepubliceerd, nooit een fan van Harry Potter ben geworden.

Alles is veranderd toen ik 14 jaar oud was. Rond die tijd werd het laatste deel van Harry Potter and the Gifts of Death uitgebracht, wat een grote opschudding veroorzaakte in tiener publiek en tijdschriften. De volwassen acteurs deelden hun indrukken van filmen, opvattingen over hun helden, verhalen over de relatie achter de schermen. Ik denk dat het de wens was van adolescenten om betrokken te raken bij het historische moment dat een sleutelrol in de nieuwe golf van populariteit van Harry Potter speelde.

Bijna iedereen met wie ik toen, tot op zekere hoogte sprak, was geïnteresseerd in Potteriana: iemand maakte zich over het algemeen bekend met deze wereld, iemand herhaalde een verhaal in het geheugen, iemand heeft zijn kennis verdiept, de hele dag op Pottermore zittend. Ik belandde in het laatste kamp: ik verzamelde een verzameling boeken en schijven met films, kocht fanattributen, ging allerlei groepen op Harry Potter – trouwens, in een van hen won ik zelfs de quiz in een van een van hen.

De Harry Potter -hobbyperiode was een krachtige creatieve impuls voor mij: ik nam handwerk en fotografie op (natuurlijk over het onderwerp Potteriana). Bovendien hielp de hobby die populair is bij mijn collega’s om nieuwe vrienden te vinden en de verbinding met de bestaande te versterken, om verschillende situaties uit het leven te bespreken op het voorbeeld van de plot.

In de loop van de tijd, natuurlijk, de interesse in Harry Potter, de collectie, was uitverkocht, posters met helden werden uit de muren verwijderd. Er was echter een eerbiedige houding ten opzichte van deze periode van het leven, een gevoel van dankbaarheid aan de makers van het magische universum en iedereen die op dat moment deze hobby deelde. Evenals de traditie van het beoordelen van alle films van Potteriana vóór het nieuwe jaar.

In de afgelopen jaren ontstaan ​​zowel Joan Rowling als haar boeken regelmatig schandalen. In 2022 lijken haar opvattingen voor veel tijdgenoten ongepast en zijn toespelingen in de werken met niet -duur. Het lijkt mij belangrijk om de aandacht van de samenleving op deze dingen te trekken en dit te bespreken, en geen schrijver naar het voetstuk te bouwen en haar te beschermen tegen aanvallen. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om de universele waarden in boeken en films te onthouden waarin een hele generatie al is gegroeid: het belang van vriendschap, steun voor het gezin, de strijd om gelijkheid en gerechtigheid, de confrontatie van het kwaad en de hulp van degenen die dit nodig hebben.

Filoloog, psycholoog, redacteur van de Psychologies -website.ru

Toen de eerste boeken over Harry Potter naar buiten kwamen, heb ik hier niet veel aandacht aan besteed – denk je, nog een sprookje voor kinderen, ik was al een volwassene en las een compleet andere literatuur. Interesties verscheen in de uitgeverij waar ik toen werkte, we hebben ons voorbereid op de publicatie The Book of the Theoloog Andrei Kuraev over Harry Potter. Wat voor soort verhaal veroorzaakte dergelijke geschillen?

Maar ik begon niet met de tekst, maar met de film. Ik bleef bij hem bij hem, in dit geval, ik geef de voorkeur aan boeken boven boeken. En voor mij is het voor mij een jaarlijkse traditie geworden om de hele Harry Potter te herzien voor de nieuwjaarsvakantie – goed, nieuwe onderdelen werden geleidelijk toegevoegd.

Het was interessant om te kijken hoe acteurs samen met de helden groeien. Om in een andere wereld te duiken, om na scheiding te ontmoeten – dit gebeurt wanneer je een goede serie bekijkt en goed waarneemt – “getrokken” personages als oude kennissen.

Geen nieuwe en onderwerpen die rowling aan de orde zijn. Maar ze is een getalenteerde schrijver – en ze slaagde erin dit interessant, figuurlijk te doen, zonder moraliseren, en accenten, waar goed en waar het kwaad vrij zeker is geplaatst. Ik denk dat meer dan één generatie in deze boeken (en films) zal groeien.

Psychoanalytisch georiënteerde consultant, redacteur van de Psychologies -site.ru

Op het hoogtepunt van de populariteit van Harry Potter was ik naar mijn mening in de jongere adolescentie. Om me heen werden alle meisjes (meestal ze) gek in dit fantastische universum. Lees boeken, gearrangeerde marathons om films te bekijken.

Ik heb op zijn beurt nooit echt van het fantasie -genre gehouden. Ik geef het nog steeds de voorkeur aan het vermijden. Het is me niet erg duidelijk waarom het doorbrengen van tijd aan wat er in werkelijkheid niet kan gebeuren. Dergelijke verhalen veroveren me niet.

Maar op de leeftijd waarop je belangrijkste autoriteiten vrienden zijn en ik niet achter de samenleving wil blijven, moest ik me aanpassen. Ik vroeg mijn moeder om het eerste deel van de film en het boek voor me te kopen. Ik las, keek. Het voelt alsof het goed lijkt. Sprookje en sprookje. Maar ik kon tenminste het gesprek en een ander spel in tovenaars en dreuzels al ondersteunen (hoewel ik toegeven dat ik absoluut oninteressant was).

In de loop van de tijd slaagde ik erin om bij mezelf toe te geven dat ik de universele hysterie niet wilde behouden. Ik stopte met te doen alsof ik weet dat ik weet waar iedereen het over heeft. Hoewel ik in feite bij het eerste deel van de saga stopte ..

Waarschijnlijk leerde Harry Potter me eerst hoe ik me aan anderen moest aanpassen, en dan nog steeds mijn eigen belangen verdedigen. En dit is veel waard.

Psychologie -redacteur.ru

Ik begon natuurlijk boeken over Harry Potter te lezen, veel later, veel later dan de release van de “Philosopher’s Stone”. En als de herinnering niet verandert, was dit het eerste boek dat mij op een bewuste leeftijd werd gepresenteerd (na alle sprookjes voor kinderen en collecties van mythen en legendes). Het feit is dat ik me nooit bijzonder aangetrokken voelde tot boeken in de stijl van “Jane Air”. Ik zag niet het punt van lezen over liefde en het gooien van zielen, maar over een andere realiteit, waar we niet van droomden, altijd alsjeblieft.

Waarschijnlijk was dit de eerste reden dat het verhaal van de jongen die het overleefde een grondige plaats in mijn leven nam. Er waren tenslotte alles mysterieuze objecten (wat één onzichtbare mantel waard was!), ongebruikelijke huisdieren (toen vermoed ik niet dat sommige mensen in onze realiteit uilen en kikkers hebben verdiend), vlogen vluchten, grandioze (en fatale) toernooien en, natuurlijk, magische toverstokken.

Maar er waren nog drie andere, belangrijkere redenen.

Ten eerste https://label.sd-studio.nl/ worden sommige van mijn “rellen” van mijn kinderen en tiener geassocieerd met Harry Potter. Ik ben altijd een man geweest die, die in het boek stort, er niet van kan loskomen – ik lees onderweg, in transport op spitsuur, voor voedsel. En de boeken van Joan Rowling die ik ‘s nachts’ slikte ‘: verstoppen met mijn hoofd onder de dekens, de zaklamp aan de telefoon ingeschakeld – en alle uren slaap waren verloren. Vanwege dit huis vonden ruzies meer dan eens plaats. Gerechtvaardigd, om eerlijk te zijn, omdat ik mijn gezichtsvermogen verwende en niet heb geslapen, maar hoe kan ik het boek uitstellen tot de ochtend, als Sirius daar op het punt stond te executeren?

De tieneropstand was minder zinloos, hoewel ook genadeloos – de religiositeit van mijn moeder en mijn liefde voor de wereld van magie botsten. Vader (ik ging in die jaren naar de zondagsschool) vertelde een boek over een jongen die zich in een magische wereld bevond en ontdekte wat hij (de spoiler: verschrikkelijk). En toen las ik “Gifts of Death”. Uiteindelijk zijn de argumenten in de geest van “magie niet helder of donker, het is absoluut kwaad”, “Harry Potter is een zonde” geleid tot een onverwacht resultaat, zelfs voor mij – ik deed de eerste pogingen om weg te geven van de kerk. En het was niet eens zozeer een enorme liefde voor deze boeken-ze probeerden te fel om me ergens in te beperken, waardoor hun mening werd opgelegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *